top of page
  • Writer's picturePaal Andre Lund

Store Lakselvtinden 1616 moh

Updated: Jun 14, 2022

Da var dagen kommet for å erobre tinden, som var planlagt på ski. Sola skinner fortsatt så da tenkte jeg hvorfor ikke prøve denne på høsten. Det ble enklere sagt enn gjort viste det seg.

Parkerte på Tomasnes i Lakselvbukt ved noen koselige hytter. Ble ikke akkurat super motivert ved å se på denne brutale motbakken. Turen startet gjennom litt kratt og kjerr med en del stor stein. Fulgte bekken til å begynne med, dreide til venstre og kom opp til høyde 450. Over denne kneika var det brutalt å se alle steinen som lå videre oppover. Så her var det bare å bite i seg neste etappe. Gikk forsåvidt greit til å begynne med, men etterhvert som man tar høyde blir steinene mindre, og fører til "ett steg frem og to tilbake". Brukte mye krefter på dette.

Fra ca. 1100 moh og opp til Fredens Plass eller hva det heter ble det veldig bratt. Prøvde å sikte meg inn på større steiner, som sitter bedre. Her kom det også et snøfelt på ca 200 høydemeter som var knall hardt. Ingen vei opp på noen av sidene. Spente på meg stegjerna og tok isøksa fatt, men kan ikke si jeg liker å gå så bratt på hard snø. Fortsatte rolig og kontrollert over snøfeltet og videre opp til Fredens Plass. Hele veien opp lå i skyggesiden så var utrolig digg å få solen midt i fjeset når jeg kom opp.

Siden dagen før tenkte jeg på om turen kunne gjennomføres så sent på sommeren med tanke på den siste renna opp til toppen. Så det var virkelig spenning når jeg kom opp i skaret for å ta meg en nærmere titt. Jeg skjønner godt at denne er mye enklere vinterstid når renna er fylt med snø.

Snøen lå opp drøye 50 høydemeter før det ble bart fjell. Heldigvis så har sola stått på her siden morran og tørket opp berget. Utfordringen ble det jeg hadde sett for meg, vanskelig. Det ligger masse løs stein hele veien opp og med utsatt klyving. Fortsatte varsomt og passet på trygge plasseringer for arm og bein. Kom noen overraskelser også hvor fjellet var ganske porøst. De vanskeligste klyve partiene fokuserte jeg enda mere på, med tanke på at jeg også skal ned igjen. Meterene forsvant og plutselig var jeg oppe. FOR EN FØLELSE! Utsikten var helt formidabel i alle retninger. Det ble en god pause her oppe! Eneste dumme var at jeg glemte matpakka i bilen så det ble bare en kvikk lunsj og en cola for å holde energi nivået oppe.

Nedturen gikk bedre enn forventet, men utløste ganske store steinsprang. Så det var bare å ta seg god tid. Når jeg kom ned til ca 900m da klarte kroppen endelig å slappe av igjen.

Kan trygt si at jeg ikke anbefaler denne på sommerstid. Lyngen er ment for snø og med ski på beina! Det var absolutt en helt rå tur med mye spenning og nerver! Takk for turen Store Lakselvtind. Dronefilm fra turen: https://www.youtube.com/watch?v=im2XgdmbaCs Ps: Ble en liten kluss med GPS'n. Sted: Tromsø, Lyngen, Troms Lengde: 12 km Høydemeter: 1581 m Primærfaktor: 838 m
0 comments

Comments


bottom of page